Biodiversiteit – de verscheidenheid aan levensvormen – is de schoonheid van de aarde.

Behoud van biologische verscheidenheid is de belangrijkste taak die de mensheid op dit moment heeft. Al in 1992, tijdens de wereldtop ‘In our hands the earth’ in Rio de Janeiro, besloten 105 landen dat de biodiversiteit op aarde bescherming verdiende. Dit werd vastgelegd in de Conventie inzake Biologische Diversiteit (CBD) en in 2010 nader uitgewerkt in het Nagoya Protocol. Maar ondanks alle goede bedoelingen is de CBD een fiasco geworden.

Al in 2002 heb ik een alternatief plan voorgesteld. De leaflets die ik heb uitgedeeld op de CBD-top van april 2002 in Den Haag maakten echter totaal geen indruk. Dat was ook te verwachten; je moet wel erg arrogant zijn om te denken dat je met wat leaflets de richting kan bepalen op een dergelijk congres.

Dertien jaar later ben ik er nog meer van overtuigd dat het Nagoya Protocol alles tegenwerkt waar het in mee zou moeten werken. Ik heb mijn plan nu verder uitgewerkt in dit boek onder de naam DABB (Donatie Arbeid Bescherming Biodiversiteit).

Een oordeel daarover kan niet zonder het brede perspectief waarin het is geplaatst. Ik wil u daarom aanbevelen mijn boek te lezen om tot een beoordeling te komen. Het belangrijkste is dat er aandacht komt voor een werkend alternatief.

Nic van der Knaap

 

U kunt het boek hier bestellen: